Spier- gewrichtologie

Diep in onze buik loopt een heel stevige spier. De Iliopsoas, de spier die ons tot homo erectus, de rechtop staande mens, heeft gemaakt. Vanaf de twaalfde borstwervel loopt deze spier links en rechts naar beneden, vanuit de rug door de buik naar voren toe, vervolgens over de bekkenrand via de liezen naar de heup. Vooral deze spieren reageren sterk op alles wat er in onze buik gebeurt. Bij Chiropractie Oegstgeest en S.H.B.Eenink  in Zoetermeer behandelen we onder andere klachten die vanuit de Iliopsoas spier ontstaan. Deze manier van behandelen noemen we Spier-gewrichtologie.

Als deze spieren eenzijdig geprikkeld worden, dan trekken ze de persoon scheef en zien we een zijwaartse kromming (scoliose) van de rug ontstaan. Trekken de spieren aan beide zijden, dan trekken ze de rug bol en in elkaar. Aangezien de Iliopsoas naar voren loopt, trekt deze u al snel wat naar voren en kunt u niet meer goed naar achteren buigen. Plat op uw rug liggen lukt dan ook niet meer goed, bij voorkeur zult u uw knieën iets optrekken. Er staat in feite een behoorlijke spanning op de spier vanaf uw twaalfde borstwervel tot aan uw beide heupen en soms hoort u iets ‘knakken’ in uw lies als u uw heupen beweegt. Als u dit hoort, dan schuift de strak gespannen Iliopsoas met een hoorbaar knakje over de bekkenrand, dit kunt u in de lies voelen. Men spreekt over een ‘snapping hip’, maar toch heeft dit niets met de heup van doen. Bij grote spanning op de Iliopsoas is de hele werverkolom gevoelig bij druk.

Over het algemeen worden de eerste tekenen van kramp of contractuur gezien als lage rugpijn, pijn in de heup of pijn in het been. Als hier niets aan gedaan wordt, dan wordt dit gevolgd door spanning, kramp en pijn boven in de rug, nek en hoofd. Als de Iliopsoas verkort is trekt deze de persoon voorover waardoor de spieren in nek en bovenrug in een kramp raken om de persoon rechtop te houden. De gevolgen hiervan zijn hoofdpijn, nekpijn en stijfheid als  mede pijn en spanning in de bovenrug. In extreme gevallen heeft deze spier de persoon in volledig voorovergebogen houding getrokken en heeft diegene een stok of rolstoel nodig.

Bij de diagnose en behandeling wordt het functioneren van het hele lichaam betrokken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar afwijkingen in de stand van de wervelkolom, gewrichten en het functioneren van de iliopsoas. Blokkades in de wervelkolom worden opgeheven om zo het functioneren van het zenuwstelsel te optimaliseren, maar tegelijkertijd wordt ook de Iliopsoas spier behandeld. De behandeling van de Iliopsoas is dus ter aanvulling van de chiropractie behandeling. Door deze spier te behandelen wordt de kracht en stabilisatie van de wervelkolom vergroot.